Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwsberichten

  • Venus als sikkel in een verrekijker.

    Als tweede planneet van ons zonnestelsel is Venus een ‘binnenplaneet’ en kent avond- en ochtendverschijningen. Om Venus te zien hoef je deze dagen niet veel moeite te doen. Met magnitude –4 is het, na de maan, het helderste object dat aan de avondhemel.

    Venus kent (net als de maan) schijngestalten. Dit komt doordat de baan van Venus binnen de baan van de aarde ligt en Venus wordt verlicht door de zon. Bovenstaand plaatje toont de schijngestalten van Venus in haar baan om de zon, zoals we ze zien vanaf aarde.  

  • De planetenrij van februari 2025

    Januari en februari 2025 zijn prima maanden om de planeten van ons zonnestelsel waar te nemen. Maar ik zie zulke overdreven berichten langskomen op de sociale media, dat ik de verwachtingen wat moet temperen. Commentaren als "dit fenomeen belooft een unieke ervaring voor zowel beginnende als ervaren sterrenkijkers" moet je met een korrel zout nemen.

  • Nacht van de Nacht LOFAR wandeling was een succes

    Tijdens de Nacht van de Nacht deden 27 mensen mee met de unieke avondwandeling door het LOFAR-gebied, die ik mede begeleidde. Deze wandeling in het donker was georganiseerd door IVN Borger-Odoorn en Stichting het Drentse Landschap. De deelnemers werden niet teleurgesteld. Het weidse zicht, en de voor Nederlandse begrippen minimale hinder van licht, zorgde voor een fantastische beleving van het donker. Wolkenvelden en opklaringen wisselden elkaar af, zodat we de sterrenhemel tussendoor ook goed konden bekijken.

  • Een hapje uit de maan

    Vanmorgen vroeg kwam de volle maan voor een klein deel in de kernschaduw van de aarde terecht. Daardoor was er een kleine verduistering te zien. Tijdens het maximum om 4.45 uur was 9% van de middellijn van de maan verduisterd. Een spectakel is het niet, maar toch goed te zien met blote oog en vooral in de verrekijker best een mooi gezicht. Ik vind het fascinerend hoe door zo'n gebeurtenis zichtbaar wordt waar de aarde aan de hemel zijn schaduw de ruimte in werpt.

  • Wanneer gaat nova T Corona Borealis opnieuw uitbarsten?

    Er was eens een witte dwerg, lang geleden en héél ver weg. De witte dwerg kreeg omgang met een rode reus. En dat bleef niet zonder gevolgen!

    Dit lijkt een begin van een sprookje, maar wat hier volgt is serieuze sterrenkunde. We blijven toch een beetje in de sprookjessfeer, want in dit verhaal gaat onze aandacht eerst uit naar een kroon.