Overslaan en naar de inhoud gaan

Voordrachten

Ik geef voordrachten over diverse astronomische onderwerpen. Ook kun je me inhuren voor gastlessen voor bovenbouw Havo/VWO over sterrenkunde en zelf waarnemen met een verrekijker.

Astronomie en de natuur, een veronachtzaamd verbond

We doen alsof de aarde, de natuur, onze levens losgekoppeld zijn van het heelal. De natuur en de ruimte zijn echter met intens met elkaar verweven. De zon, de maan en de aarde - als planeet - bepalen onze ritmes. Plotselinge gebeurtenissen maar ook miljarden jaren bestrijkende processen in het heelal stuurden het aardse bestaan. 
We kijken welke ritmes we in de natuur terugzien. Ook stoppen we even met kortetermijndenken. Kosmologische processen bepalen uiteindelijk het lot van de aarde.
 

Met een verrekijker het heelal in

Een praktische voordracht over sterrenkijken met een eenvoudige verrekijker. 

Het waarnemen van de sterrenhemel lijkt een activiteit waar alleen astronomen en toegewijde hobbyisten zich mee bezighouden, met grote telescopen en ingewikkelde apparatuur. Dat is helemaal niet nodig! Iedereen kan diep het heelal in kijken. Wist je dat met een gewone verrekijker al heel veel kunt zien? Sterker nog, bij sommige objecten is een verrekijker het meest geschikte instrument om te gebruiken. 
In deze praktische voordracht gaan we op zoek naar de antwoorden van diverse vragen. Welke astronomische objecten zijn mooi om te bekijken? Wanneer zijn deze zichtbaar? En hoe kun je die objecten vinden met een verrekijker?
Hoe herken je een goede (of juist slechte) verrekijker voor ons doel? Hoe kun je je verrekijker het beste vasthouden? Is een statief handig? (ja en nee!). Hoe zet  je een gewone verrekijker op een statief? Ik geef een demo met verschillende adapters en toon een aantal handige hulpmiddelen.
Als het ter plekke kan en niet te licht is, gaan we bij helder weer naar buiten. Neem (als je die hebt) je verrekijker mee. We gaan er mee het heelal in!

Agenda: 

Di 22-10-2024: IVN West Betuwe, Stroomhuis, Neerijnen
Vr 15-11-2024: VWS Noord-Drenthe, Duurzaamheidscentrum in Assen
Vr 20-12-2024: Euroster, vereniging voor Weer- en Sterrenkunde Rotterdam.
Vr 14-03-2025: Groninger Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde.
 

Astrofotografie zonder poespas

Voordracht over astrofotografie met eenvoudige middelen.
Astrofotografie is een technische hobby met veel haken en ogen waar van alles in mis kan gaan. Daarbij zijn bij het succesvol nabewerken van de opnamen specialistische software en vaardigheden vereist. In deze lezing gaan we terug naar de basics. Je kunt prachtige opnames maken van de sterrenhemel met eenvoudige middelen. 
Natuurlijk ontbreekt het niet aan een aantal mooie voorbeelden!

Zwaartekracht en zwarte gaten

Bijna niets is zo alledaags en mysterieus als zwaartekracht. Van de vier natuurkrachten is het de zwakste kracht op korte afstanden. Op grotere schaal is de zwaartekracht echter de overheersende factor. Een val van een trap kan je al fataal zijn!
In deze voordracht kijken we naar de geschiedenis van de natuurkunde van de zwaartekracht. Isaac Newton en Albert Einstein zijn de hoofdrolspelers. 
De meest extreme vorm van zwaartekracht vinden we bij zwarte gaten. Objecten met zo veel massa dat zelfs licht niet kan ontsnappen. Bestaan deze echt? En hoe weten we dat dan? Ook stippen we recent onderzoek naar zwarte gaten en zwaartekrachtstraling even aan. Om met beide voeten aan de grond te eindigen.