Overslaan en naar de inhoud gaan

UHC-filters

Hobby-astronomen die met een telescoop waarnemen, gebruiken bij het observeren van emissienevels vaak een UHC (Ultra High Contrast) filter. Deze laat specifiek golflengtes van licht door die zo’n nevel voornamelijk uitzendt, en het houdt licht met andere golflengtes tegen. Het resultaat is dat de hemelachtergrond donkerder wordt, want een deel van de lichtvervuiling filter je weg en het filter laat het licht van de nevel ongemoeid. De nevel steekt daardoor meer af tegen de achtergrond en is beter te zien. Het is soms zelfs zo, dat je zonder filter helemaal geen nevel ziet en met filter wél. 
Het werkt niet als je een UHC-filter áchter het oculair plaatst. Het filter functioneert slecht als licht onder een erg schuine hoek op het filter valt. Dat is wel het geval op deze manier, want achter het oculair en net voor je oog hebben we met de hoek van het schijnbare beeldveld te maken (meer dan vijftig graden). 
Wat wel werkt is filteren aan de objectiefkant. Daar geldt de hoek van het ware beeldveld, zo’n zes graden. UHC-filters bestaan in 2inch formaat (50,4mm). Zo’n filter kost afhankelijk van het merk €100,- tot €200,-. Je moet zelf iets fabriceren om het filter voor de lens te plaatsen. Dat kan met karton en tape. Zelf heb ik met een 3D-printer een mooi houdertje gemaakt.

Het is al zinvol om één UHC-filter te gebruiken: één oog ziet een ongefilterd beeld, het andere oog ziet de geaccentueerde nevel. Gasnevels komen echter nog beter in beeld als je beide objectieven voorziet van een UHC-filter. Niet veel mensen zullen twee van zulke filters hebben liggen. Aangezien het beeld niet verbetert bij sterrenhopen en melkwegstelsels zijn UHC-filters alleen aan te bevelen voor de meest fanatieke waarnemers.